УЧАСТИЯ

ТВ Предавания

Снимки

Сватби

Тържества

Концерти

Клипове

Календари

FACEBOOK

GOOGLE+

Гайдарски състав „Петко войвода“

История и цел

Гайдарски състав „Петко войвода“ е създанен на 4 декември 2013 година. Основната му цел е опазване, разпространение и популяризиране на родопското народно творчество и традиции, представени чрез характерната за Родопа планина каба гайда и съпътстващите я самобитност и култура. Съставът е насочен изцяло към изворния фолклор. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици.

Името

Патронът на гайдарския състав не е избран случайно. Петко Киряков, или по-известен като Капитан Петко войвода, е символ на българския дух, сила и борбеност. Борец за човешките правдини, доказал се със своите дела, които са от особено значение за българите от Беломорска Тракия и Родопите, той остава в паметта на народа. Песните, в които се пее за Петко войвода, са направили безсмъртен този истински българин. Ето защо името на състава е един израз на почит от признателните синове на България. Име, което е всявало страх и уважение у бейове, султани и душмани само при произнасянето му!

Нашите певици

Светла Дукатева

Родена в град Смолян в музикален род, Светла е носител и прекрасен изпълнител на родопски народни песни.

Освен красотата на родопчанката, тя е наследила и невероятен глас, с който майсторски извайва извивките на песента.

Учи пеене в ДЮФА „Орфей“ от първи клас, а три години участва в самодейността на Народно читалище „Христо Ботев“ – 1871 г. в родния си град.

В момента учи музика в СУ „Климент Охридски“, като не спира с музикалните си изяви.

Участвала е в множество концерти в страната и чужбина (Франция, Италия, Австрия, Турция, Гърция, Германия, Украйна, Сърбия, Румъния и други).

Има редица първи места в конкурси като „Орфеево изворче“ – гр. Стара Загора, Рожен 2006, Казанлък, Свиленград, Пиленце пее – гр. София.

Записва няколко красиви родопски песни в БНР под съпровода на оркестъра при катедра „Музика“ при СУ.